Hangi Kombiyi Almalıyım?

Hangi Kombiyi Almalıyım?

Kombiler Hakkında Kısa Bilgi

KOMBİ NEDİR?

Kombi; Doğalgaz ile çalışabilen ve genellikle bireysel ısınma sistemlerinde kullanılan, kullanım sıcak suyu ve ısıtma sirkülasyon suyu üretebilen cihazlara verilen addır. 

HANGİ TİP KOMBİYİ SEÇMELİYİM? 

Hermetik kombi; diğer adı konvansiyonel kombidir. Verim oranı %93 olmakla birlikte Avrupa Birliği uyum yasasına göre Türkiyede 21 nisan 2018 tarihi itibarı ile fabrikalarda hermetik kombi üretimi ve Türkiye pazarına satışı durdurulmuştur. Üretimi bu tarihten önce yapılmış Hermetik kombilere ise satın alma, montaj ve kullanım yasağı yoktur. Yeni bir kombi almayı düşünüyorsanız öncelikle yoğuşmalı olmasına dikkat etmelisiniz. Hermetik yoğuşmasız kombileri artık sadece ikinci el olarak bulabilirsiniz.

Yoğuşmalı kombi; Hermetik kombi ile benzer bir yapıya sahip olmakla birlikte, tasarruf verim oranı %103 ile %109 arasında değişmektedir. İlk yatırım maliyeti hermetik kombiye göre biraz fazla olsa da tasarruf açısından çok daha avantajlıdır. Evinizin metre kare alanı küçük olsa bile kapasitesine dikkat ederek yoğuşmalı kombi tercih edebilirsiniz.Mağazamızda satışı yapılmakta olan Yoğuşmalı Kombiler ve detaylı özelliklerine ulaşabilirsiniz.

Elektrikli kombi; Doğalgaz kullanamayacağınız yerlerde kombiler ile aynı mantıkta hem kalorifer ısıtması hem de sıcak su üreten kombi çeşididir. Ortam havalandırmasına veya baca çıkışına ihtiyaç duymadan sadece elektrik ile çalışır. Sıcak sulu termosifon veya elektrikli şofbenler gibi çalışmaktadır. Bakımı, servisi gaz yakıtlı kombilere göre daha kolaydır. Özellikle doğalgazın ulaşmadığı yerlerde, dağ evleri, köy evleri gibi ücra yerlerde kullanılmaktadır. Mağazamızda satışı yapılan Elektrikli kombiler ve daha detaylı özelliklerine ulaşabilirsiniz.

 

HANGİ MARKAYI TERCİH ETMELİYİM?

 Piyasada yaklaşık 14 markanın ve 45 e yakın modelin bulunduğu kombi markası vardır. En tanınmış kombi markaları; Demirdöküm, Eca, Baymak, Ariston, Arçelik, Bosch, Buderus, Vaillant, Viesman, İmmergass, Termoteknik , Ferroli ve Alarko'dur. Çoğu marka değişik kapasite ve özelliklerde kombi modeli üretmektedir. Genelde özellik arttıkça veya kullanılan malzeme kalitesi arttıkça fiyat da doğru orantılı olarak artmaktadır. Tabi fiyat politikasını belirleyen tek unsur kalite değildir. Servis ağı, bilinir olmak ve insanların tavsiye ediyor olması da büyük etkendir. Yoğuşmalı kombinin mecbur olması ve hermetik kombinin üretiminin kalkması nedeni ile tüm kombi markaları kalite standartını arttırmak zorunda kalmıştır. Kombi seçerken her markanın bir segmenti olduğunu unutmayalım. Arabalarda olduğu gibi aynı markanın a-b-c segmenti ve üretebiliyorsa daha fazla özellikli e segmenti modelleri çıkmaktadır. Isıtma sektörü piyasasında en çok tercih edilen marka modeli orta segmentten seçilmektedir. İnsanlar genellikle kaliteli bir ürünü ortalama bir fiyata alamak istedikleri için orta segment kombiler daha çok tercih edilir. Orta segmente en çok hitap eden (model üreten) markalar ise Demirdöküm, Eca, Baymak markalarıdır. 
Hangi kombi markasını alacağınıza karar verirken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta vardır.
Bunlar;
- Öncelikle tercih ettiğiniz kombi markasının yaşadığınız bölgede servis hizmetinin olup olmadığını öğrenmelisiniz.
- Kombi markasının güvenilir olup olmadığı konusunda araştırma yapmalısınız.
- Markanın kombiye kaç yıl garanti verdiği 
 
KOMBİLER KAÇ YIL GARANTİLİDİR?
En düşük kombi garantisi 2 Yıldır. Ama beyaz eşyada olduğu gibi her kombi markasının da kendi içerisinde çeşitli kampanyalar ile uyguladığı garanti uzatmaları mevcuttur. Kombilerde yetkili servis cihazı devreye alırken garanti başlar ve başlıca markaların garanti politikaları şöyledir;
 
2 Yıl Garanti Sunan Kombi Markaları
Demirdöküm, Vaillant, Viessmann
 
3 Yıl Garanti Sunan Kombi Markaları
Baymak, Bosch, Buderus, Eca
 
Değişken Garantili Kombi Markaları (Minimum 2 yıl)
İmmergas (Yıllık bakım anlaşması yaparak 10 yıla kadar uzatılabilmektedir.
Termoteknik (Normalde 3 yıl garantilidir. Ama yılda iki ya da üç kez 5 Yıl Garanti kampanya uygulaması yapmaktadır.)
 

KOMBİ ORTALAMA ÖMRÜ NE KADARDIR?

Kombi ömürleri kullanıma bağlı değişkenlik gösterse de genel olarak verimli çalışma ömürleri 10-12 yıldır.
 

KOMBİ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Bir kombi ihtiyacınız olduğunda, kombi satın almadan önce bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. (Tam bu konuyu irdelediğimiz bir bloğumuz var isterseniz Kombi Alırken Nelere Dikkat Edilir? konusuna göz atabilirsiniz.) Bunları kısaca şöyle özetleyebiliriz;
 
Servis : Almayı düşündüğünüz kombinin bulunduğunuz mevkide Teknik servisinin olup olmadığını araştırmalısınız. Zira servis hizmeti gerekliliği; cihazın devreye alınmasından, arıza durumunda hemen müdahale edilmesine kadar birçok anda hissedilmektedir.
 
Kapasite : Kombiler Eşanjör büyüklüklerine göre 20-22-24-26-28-30-35 kw gibi değişik kapasitelerde üretilmektedir. Her kapasitenin pompa gücü, eşanjör boyutu, ısıtma alanı, sıcak su verme miktarı değiştiği için öncelikle evinizin ihtiyacı olan kapasiteyi tespit etmelisiniz. Genellikle evlerde ve iş yerlerinde kullanılan kombiler ısıtma alanına (metrekare) göre çeşitlendirilir. Evinizin net alanını da baz alabilirsiniz. Bir diğer değişken ise evinizdeki petek boylarının metre cinsinden toplam uzunluğudur. Bu iki kısma göre aşağıdaki gibi bir liste kombi kapasitenizi belirlemenize yardımcı olacaktır.
 
 EVİNİZİN NET ISITMA ALANI
KULLANILACAK KOMBİ KAPASİTESİ 
ORTALAMA PETEK BOYU
 0-50 m2
20-22 kw 
1-4 m
 50-80 m2
22-24 kw 
4-6 m
 80-120 m2
24-26 kw 
6-9 m
 120-200 m2
28-30 kw 
9-12 m
200-250 m2
35-45 kw
12-18 m
* NOT: Eviniz Dubleks veya tripleks ise bir büyük kapasiteyi seçmenizde fayda vardır.

**NOT: Kapasite tayini önemli bir husustur. Evinizin kat yüksekliği, yön konumu, bulunduğunuz il, komşu duvarlardaki ısı kaybı durumu kapasitenizi etkileyeceği için net kapasite için yetkili Makina Mühendislerinden yardım almanızı tavsiye ederiz.

KOMBİLER HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

En iyi kombi markası hangisidir? 

Aslında en iyi kombi ekonomik açıdan tasarruf sağlayan, işletme maliyeti düşük olan, ilk yatırım fiyatı ucuz olan, yakıtı verimli kullanan kombidir. Hemen her marka kendi ne göre en iyi kombi olduğunu iddia etmektedir. Servis ağı güçlü olan, ilk yatırım maliyeti düşük olan, içinde kullanılan malzemeleri kaliteli olan ve düşük yakıt tüketen kombiler gerçekten En İyi olma yolunda ilk adımı atmış olmaktadırlar. Markasına güvendiğiniz, servis şikayeti az olan ve teknik yeterliliklerini sağlamış kombileri kıyaslamanızı tavsiye ederiz.
 

En tasarruflu kombi hangisidir? En az yakan kombi hangisidir?

Kombilerde tasarruf konusu çoklukla gündeme gelir ve üreticiler bu konuda hayli yol kat etmişlerdir. Tasarruf açısından kombilerde bakılması gereken en önemli gösterge verimdir. Hermetik kombilerin verimi %93 lerde iken yoğuşmalı kombilerin verimi %109 lara kadar çıkmaktadır. İşte verimi en yüksek olan kombi aslında en tasarruflu olanıdır.Tabi üreticiler bu oranı sağlaması için kombilerin kaç derecede çalışması gereketiği bilgisini teknik dökümanlarında belirtmektedirler. Genellikle yoğuşmalı kombilerde verimi arttırmanın ve daha az yakmanın pratik yolu şudur; Evinizin ısı kaybı hesabı genellikle kombilerin 90 derece çıkış suyu sıcaklığına göre yapıldığı için petek boyları ona göre kombi çıkış sıcaklığını hesap edilmektedir. Yoğuşmalı kombilerde verimi arttırmanın yolu ise bu hesaplara göre %20 daha uzun boylu petek kullanıp, çıkış suyu sıcaklığını 50-60 derecelere çekmektir. Bu mantık ile her kombi tasarruf oranı birbirine çok yakın çıkacaktır. Kombinizin az yakması için, çok az dur kalk yapması, düşük sıcaklıkta çalışması ve mutlaka yoğuşma tekneolojisine sahip olması gerekmektedir. 
Kombi kullanımında tasarruf yapabilmek için iki önemli hususa daha dikkat etmek gerekir. Bunlardan biri kombi ile birlikte oda termostatı kullanmak, diğeri ise radyatörlerde termostatik vana kullanmak. Oda termostatları hakkında bilgi almak için Oda Termostatı Ne İş Yarar? adlı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
 

En ucuz kombi hangisidir?

En ucuz kombi en uzun ömürlü ve tasarruflu yakıt tüketenidir. Araç alırken bile aynı özelliklere sahip farklı marka otomobillerde bazen bir miktar parayı fazla verip az yakıt yakmasına, servisinin ucuz ve heryerde bulunabilir olmasına, uzun yıllar severek kullanabilme durumlarına daha çok önem verdiğimiz tartışılmaz bir gerçektir. Kombilerde de ortalama 10 yıl ömrü olduğunu düşünürsek:
ilk yatırım maliyeti + doğalgaz faturasındaki kazanımı + servis maliyetleri Toplamları değerlendirilerek ucuz olduğuna karar verilmelidir. 
 
Tüm Kombiler ve Detaylı Özelikleri Mağazamızda İncelemenize Sunulmuştur.

kombi tesisat market
 
Etiketler: kombi seçimi,kombiler,hangi kombi,kombi
Mayıs 25, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR